perjantai 1. huhtikuuta 2011

Ruokaneuvo 3: Perrrjantai!! Arrriba!

Perjantai! Ihanaa! Työ- tai koulupäivän jälkeen on aika suunnistaa markettiin ja ostaa viikonlopun ruokatarpeet. Edessä on kaksi kokonaista päivää täydellistä vapaudentunnetta. Ajan voi viettää makoillen ja loikoillen, urheillen, kulttuuririennoissa juosten tai bailaten. Ihanaa!

Oma valintani perjantai-illan menuksi on meksikolainen. Meksikolainen ei sinällään ole mikään kulinaarinen mestariteos, mutta kokkaaminen on helppoa, kun pääosassa on pilkkominen ja pieniminen ja sitten päästäänkin jo syömiseen!

Omaan settiini kuuluvat vihannekset; kurkku, salaatti, tomaatti. Tuore ananas on nykyään helposti saatavilla ja halpaakin. Se lyö purkkiananksen laudalta mennen tullen. Feta kuuluu joukkoon ja kastikkeena creme fraiche, taco -dippi, salsa sekä itse tehty guagamole. Älä missään nimessä tyydy kaupan purkkiin!


Kuuletko sihinän?
Tinden guagamole:

2 kypsää avocadoa
1 pieni punasipuli
1 punainen chili
1 reilu ruokalusikallinen creme fraichea tai smetanaa
puolikas lime puristettuna
suolaa ja mustapippuria

Avocadon voi pieniä haarukalla ja jättää vähän kokkareiseksi. Muut kannattaa hienontaa jollain sähköisellä keittiövälineellä (täytyypä muuten esitellä Bamix -sauvasekoittimeni ennen pitkää) ja sekoittaa sitten avocadoihin.

Vinkki! Vähän kovat avocadot voi kypsyttää kypsän hedelmän vieressä, mikäli aikaa on pari päivää. Yön yli avocadot kypsyvät, kun ne käärii sanomalehteen ja laittaa uuniin 150 asteeseen puoleksi tunniksi. Ota sitten uuni pois päältä ja jätä avocadot jälkilämpöön yöksi. Mikäli haet guagamoletarvikkeet kaupasta tunti ennen tarjoilua, osta suosiolla ne vähän kalliimmat, valmiiksi kypsät avocadot. Guagamolesta ei tule mitään, jos hedelmät ovat vielä kovia.
Tinden meksikolainen jauhelihakastike:
Ruskistan jauhelihaa, jatkan soijarouheella ja laitan sekaan valkoiset pavut tomaattikastikkeessa (Heinzin papupurkki on muuten melkein sisustuksellinen!). Maustan valmiilla mausteseoksella. Voilá.

Joskus teen vaihtoehtoisesti fajitaksia, joihin teen kanatäytteen ja kasvishöystön, jota varten pyöritän pannulla paprikaa, sipulia ja pienittyjä jalopenoja.

Meksikolaishenkiset höystöt voi nauttia pehmeän tortillan, tacokuorten tai nachojen kanssa. Setistä voi toki koota myös rouhean salaatin! Ja joukkoon kuuluu tietysti meksikolainen olut limen kera. Sol tai Corona toimivat aina. Ah!
Hyvää viikonloppua!

Puss,
Tinde

4 kommenttia:

janika kirjoitti...

siis ihan pakko kommentoida niistä valmiiksi kypsistä avokadoista. hain pari viikkoa sitten salaattia varten ko. yksilön stockmannilta, hinta kyrsi mutta tarve oli suuri. kotona huomasin, että koko avokado oli ihan mätä ja ne kaikki muut oli aivan varmasti samanlaisia! mieluummin kannattaa ennakoida ja kypsyttää kotona itse avot.
kauhee tilitys :D mut haluisin esittää toiveen blogin sisällöstä: bamix esiin!!

Ulla Nikula kirjoitti...

sorruin joskus ostamaan purkkiguagamolea. kotona sitten katsoin , mitäs se pitää sisällään. avokado oli tuotteessa vain jauheena tai aromina, kuten taisi olla sipulit ja chilitkin. täysin keinotekoista ruokaa siis! en syönyt.

kasvissyöjän vinkki jauhelihan tilalle: keitä tummaa soijarouhetta hetki kasvisliemessä ja käytä kuten jauhelihaa. eroa lihan ja soijanrouheen välillä ei kuulemma huomaa.

Tinde kirjoitti...

Hyviä pointteja!

Nuo kypsät avokadot voivat kyllä olla petollisia. Suomi on avokadojen kehitysmaa! Mikä on harmillista, kun ne ovat niiiiin hyviä. Olin taivaassa toissakesänä Australiassa, kun tropiikissa kypsyneitä avokadoja oli kaikissa ruoissa, eivätkä ne maksaneet mitään!

Itse jatkan nykyään soijarouheella lähes kaikkia jauheliharuokia. Mutta etenkin mausteiseen (meksikolaiseen) sopii hurjan hyvin pelkkä soijarouhekin. Pavut ovat hyvä lisä myös sille! Eroa ei kyllä huomaa lihansyöjäkään.

..ja se bamix tulee kyllä! :)

Hanna kirjoitti...

Ullan postaukseen lisayksena:
Kun tumma soijarouhe on keitetty kasvisliemessa se kannattaa paistaa tai kypsentaa kuten tekisi jauhelihalle. Eli sitten kun se on keitetty sita kannattaa kayttaa kuten se olisi siina vaiheessa raakaa jauhelihaa, niin siita tulee parempaa.