perjantai 11. toukokuuta 2012

Smart Business -dilemma.

Ystävälläni Katjalla on hirveä dilemma:

"Nyt tarttis apua. Mitä pirua mä laitan kesäkuussa 19.30 alkavaan ruokailuun, jossa pukukoodina on: smat business. Musta jakkupuku kuulostaa niiiiiiiiiiiiin tylsältä. Lisäksi lämpötilahan voi olla se plus 30."

No, ensiksi täytyy sanoa, että tuo "smart business" on iltajuhlaan aika epätavallinen valinta. Tutut työpukukoodithan ovat "casual business" ja "smart casual". Casual businesilla tarkoitetaan yleensä fiksuja työvaatteita. Miehen asu esimerkiksi on kauluspaita ja suorat, vaaleat housut tai siistit farkut. Smart business taas tarkoittaa yleensä tummia, suoria housuja ja vähän parempaa kauluspaitaa. Kravatti ja koko puku kuuluvat taas business -pukeutumiseen. Oletan siis, että smart business -pukukoodilla tarkoitetaan osapuilleen samaa kuin smart casualilla; miehet siis pukeutuvat pukuun tai ainakin tummiin housuihin, kauluspaitaan ja bleiseriin. (Wikipedian pukukoodiohjeet löydät täältä.)

Lisätwistin tähän asetelmaan lisää se, että tilaisuus alkaa klo 19.30. Yleensähän iltatilaisuuksissa pukukoodi on joko casual, smart casual tai cocktail, ellei tilaisuus ole hyvin juhlallinen, jolloin pukukoodi on tumma puku tai juhlapuku. Miesten pukeutumisen pukukoodi asettaa hyvinkin tarkasti. Naisilla on onneksi helpompaa!

Luotan, että klo 19.30 aurinko ei enää porota täydellä teholla; hellevaattein ei siis tarvitse tilaisuuteen varautua. Lämpötilan epävarmuus huomioon ottaen kaikki asut toimivat joko lyhythihaisina / hihattomina tai sitten jakun tai huivin kanssa. Seuraa 3 asua, jotka sopivat kesäiseen iltatilaisuuteen mielestäni oikein hyvin.

smart business 1.
Ensimmäinen asu on housujen ystävälle. Kesäisen ajankohdan huomioon ottaen suosittelen itse housuja, jotka ovat hieman vajaamittaiset paljastaen nilkan ja kauniit kengät. Myös pitkät housut leveillä lahkeilla näyttävät varmasti hyvältä. Jalkaan ei voi laittaa remmisandaaleja, vaan suosittelen klassisia avokkaita, korkeintaan varvas saa pilkistää. Parittaisin housut kauniin puseron kanssa. Pusero voi olla lyhythihainen tai jopa hihaton, ei kuitenkaan toppi. Kuvassa näkyvä silkkipaita on ehkä se paljastuksen maksimi, jota voin suositella. Musta pashmina on harteilla lämmin ja asiallinen. Asusteiksi klassisia helmiä, jotka sopivat yhtä hyvin niin päivään kuin iltaankin. Kaikissa asuissa laukkuna toimii clutch bag. Suosittelen kirjekuorilaukkua, mutta kokoa sillä saa kuitenkin olla. Pieni ja kimalteleva laukku sopisi juhlavampaan iltatilaisuuteen.

smart business 2.

Mekko on niinikään erinomainen valinta. Tämä kuvassa näkyvä mekko on AX Paris -merkkiä ja bongasin sen Yummyn blogista.  Hintaa tällä ihanuudella on vain reilu 20 euroa, ja sen voi tilata täältä (myös muita värejä saatavilla!). Mekon tai hameenhelman pituus pitäisi olla aika lähellä polvipituutta. Pohjepituinen ja vähän polven alle jäävä helma ovat ok, mutta mini tai täyspitkä eivät käy tähän tilaisuuteen. Mekon päälle sopii heitettäväksi bleiseri. Sitten vielä vähän väriä asusteilla ja Voilá!
smart business 3.

Viimeinen asu rakentuu hameen ja paidan ympärille. Tämä asu sopii mielestäni täydellisesti iltaan. Klassinen kynähame on varma valinta, mutta helmalla voi myös olla hieman leveyttä. Silkkinen pusero on mielettömän kaunis. Tilaisuuteen valmistautuessa kannattaa muistaa, että hieman kiiltävä materiaali tuo arvokkuutta ja juhlavuutta pukeutumiseen. Tämän vuoksi silkki- satiini- tai sifonkipusero sopivat iltaan paljon paremmin kuin puuvilla. Tämän asun voi lämmittää yhtä hyvin niin pashminalla kuin jakullakin. Vaikka mustaa jakkupukua kammoksuisikin, on hame-jakku -kombo freesimpi ja iltaan paremmin sopiva kuin housut ja jakku. Toimistorobotti -lookin välttämiseksi on myös suositeltavaa esimerkiksi yhdistää tummiin housuihin vaalea bleiseri.

Tässäpä neuvoja Katjalle. Lisäkysymykset otetaan vastaan :)

Pusss!

7 kommenttia:

Ulla Nikula kirjoitti...

nerokkuutta! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Tiina! Tuo pukukoodi oli kyllä meistä kaikista muistakin outo.

Ajattelin itsekkin mekkoa/hametta ja jakkua, mutta minkälaista.. joten

Ensimmäinen: Olis varmasti monipuolisin ja sitä vois käyttää muuallaki, mutta en halua housuja.

Toinen ratkaisu: Tämä taitaa viedä voiton. Kerrankin hyvä syy ostaa valkea mekko / vaalea mekko! heh, eikä tuon helman pituuden kanssa tule ongelmia, ku omaa tappijalat. :D Lisävinkkejä bleiserin ja erilaisten siihen sopivien mekkojen yhdistämisestä..?

Kolmonen: Ei mun kropalle. Ideana kyllä oikein näppärä.

Elli kirjoitti...

Blogistani loytyy sinulle tunnustus/haaste!

Hanna kirjoitti...

Toi kakkosen mekko ois muuten ihana, mutta mulle ihan liian lyhyt kun tulee puolireiteen/sen ylapuolelle ton kuvan perusteella. Haluaisin just jonku vastaavan mallisen, mutta polvimittaisen.

Tinde kirjoitti...

Mä luulen, että n. 160 -senttiselle tuo mekko on ainakin lähestulkoon polvipituinen. Tuon amazonimallin jalathan jatkuu kilometrejä! ..sen päällä mekko näyttääkin ihan mini-mittaiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Tiina! Voi olla, että olet jo kyllästynyt pukeutumisneuvontaan, mutta täällä yksi opiskelututtu kaipailisi apua, ja sulla selvästi tuntuu olevan silmää näille asioille. Olen menossa kolmatta kesää samaan kunnanvirastoon, mutta tällä kertaa eri hommiin. Olen aiempina kesinä ollut perustoimistohommissa ja oikeastaan pukeutunut sen mukaisesti. Yleensä työvaatetustani ovat olleet erilaiset trikoiset värikkäät tunikat tai paidat, villatakit tai bolerot ja siistit farkut tai leveähelmaiset hameet. Olen joskus miettinyt, että vaatetukseni saattaa olla osasyynä siihen, että saan osakseni hämmästelyä, kun "oikeasti osaankin tehdä vaativia töitä". Eli ehkä annan vaatteillani väärän kuvan itsestäni. Haluaisin siis siirtyä pukeutumaan vähän ammatillisemmin, jolloin työkaverit ja muut (luottamushenkilöt, kuntalaiset ym.) ehkä ottaisivat minut vakavammin. Paikka on kuitenkin tuttu ja en haluaisi tehdä siirtymää liian läpinäkyvästi, tyyliin jakkupuku ja avokkaat.. Olen nuori ja näytän nuorelta, enkä halua teeskennellä muuta. Haluaisin kuitenkin pukeutua asiallisesti, mutta lisäongelmia fiksujen vaatteiden löytämisessä on tuottanut vartaloni malli. Olen periaatteessa n. M-kokoinen, mutta niin, että hartiani ovat leveät (n.M-kokoa), rintani melko pienet, vyötärö kapea (n.S-kokoa) ja lantio todella leveä (n.L-kokoa). Periaatteessa siis tiimalasivartalo, muttei kuitenkaan. Pukeudun värikkäästi ja käytän näyttäviä koruja, enkä haluaisi muuttaa tätä, mutta olisiko sinulla vinkkejä siistimpään työvaatetukseen? Kiitos jos voit auttaa, mutta ymmärrän kyllä, jos et ehdi (: . -Karkki

Tinde kirjoitti...

Karkki! Kiitos kyssäristä! Lupaan käsitellä sen ihan lähipäivinä :)