torstai 8. syyskuuta 2011

Ihana Brita.

Viime talven aikana olen tutustunut Brita kakkuun ajatuksen tasolla useita kertoja. Tanssiporukassamme vaikuttaa kaksi Brita-kakku -fanaatikkoa. Britakakusta kuulemisen jälkeen olen törmännyt siihen pari kertaa, ja myönnettävä on, että herkullisempaa leivonnaista saa hakea. Marenki ja murea kakku kirpsakoiden marjojen kanssa ovat aivan täydellinen tiimi. Oma suosikkini onkin juuri marjaisa Britakakku, toisaalta talvella siihen sopii hyvin myös kivi, passionhedelmä tai granaattiomena. Inspiraatiota variaatioihin voi hakea australialaistyylisestä Pavlova -leivonnaisesta (Australiasta siksi, että siellä Pavlova yhdistetään trooppisiin hedelmiin. Mmmm...)

Tässä kuitenkin itse käyttämäni resepti.

Pohja:
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
4 keltuaista (5, jos munat ovat pieniä)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa

Marenki:
4 valkuaista (itse käytin tosiaan 5:ttä, munankokorajoitteiden takia)
2 dl sokeria

mantelilastuja

Täyte:
2 dl rahkaa
2 dl kuohukermaa
vaniljasokeria
marjoja/hedelmiä (n. 4 dl)

tomusokeria koristeluun.
1. Erottele keltuaiset valkuaisista. Valkuaiset kuivaan, puhtaaseen kulhoon (tässä kohtaa on oltava tarkkana!)
2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi sokerin kanssa yhteen. Vatkaa joukkoon keltuaiset.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe yhteen. Lisää voi-sokeriseokseen vuorotellen maitoa ja jauhoja.
4. Levitä taikina öljytyn leivinpaperin päälle.
5. Marenki. Vaahdota ensin valkuaiset (metallikulho kuulemma auttaa), lisää sitten pikkuhiljaa sokeri. Kaada marenkivaahto taikinan päälle ja sirottele päälle mantelilastuja (allergikon takia jäivät pois tästä tämän viikon kakusta). Paista 175-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
6. Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa se sitten kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen levy kakkuvadille marenki ylöspäin.
7. Vaahdota kerma, lisää rahka ja mausta sokerilla.
8. Levitä puolet vaahdosta pohjan päälle, sitten puolet marjoista. Nosta päälle toinen kakkulevy ja toista. Päälle vielä viimeinen kakkulevy, vähän marjoja ja tomusokeria koristeeksi.

Sitten herkuttelemaan! OMnomonomnommm...

Vielä lohdutuksen sana kaltaiselleni marenkihaasteisille ihmisille (muistatte varmaan mitä tapahtui macaroonsien kanssa..). Britakakku toimii, vaikka valkuaisvaahto ei vaahdottuisikaan kovin jämäkäksi.

Pusss!

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä, mansikkaversiosta tuli mainio!

/Teiksu