perjantai 11. marraskuuta 2011

Ruokaneuvo: Maailman paras porkkanakku

Eilen pääsimme todellisen retroilun makuun kun emännöin Tupperware -kutsuja! Hulvatonta! Jokin kippo tuli tilattuakin, mutta pääasia emännöimisessä ovat tietysti tarjoilut. Purtaviin kuului varmoja bravuureitani: turkkilainen jauhelihapiirakka, cookiesit ja maailman paras porkkanakku, jonka reseptin löysin alunperin Olivia -lehdestä vuosia sitten. Sittemmin olen hionut reseptiä hieman ja tehnyt kakkua kirjaimellisesti kymmeniä kertoja.
Porkkanakku:

2 dl oliiviöljyä
4 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa (nämä voi korvata myös piparkakkumausteella)
ripaus merisuolaa
2 dl rouhittua pähkinää (pecan, manteli ja saksanpähkinä käyvät hyvin)
500 g porkkanaraastetta

1. Sekoita sokeri ja öljy ja lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Lisää merisuola kuohkeaan vaahtoon.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
3. Lisää pähkinän ja porkkanaraaste käännellen taikinaan.
4. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle levinpaperi. Voitele ja jauhota reunat.
5. Kaada taikina vuokaan. Paista175 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia. (Käytä tarpeeksi isoa vuokaa, n. 24-26 cm halkaisijaltaan)
Mascarponekuorrutus:
125 g huoneenlämpöistä voita
200 g mascarponea
2 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
n. 4 1/2 dl tomusokeria

1. Sekoita voi, vanilja ja mascarponejuusto kulhossa.
2. Lisää tomusokeri SIIVILÄÄ käyttäen vähitellen. Älä sekoita liikaa, ettei kuorrute muutu kokkareiseksi.
3. Leikkaa kakkupohja puoliksi ja levitä vähän alle puolet kuorrutteesta kakkupohjan väliin. Aseta yläpuoli paikalleen ja kaada loput kuorrutuksesta kakun päälle. Voit koristella pähkinöillä tai vaikkapa tekemällä veitsellä kuvioita kuorrutuksen pintaan.

Enjoy!

Tiinan vinkit:
- Oliiviöljy maistuu pahalta taikinassa, mutta maku häviää paistaessa. Oliiviöljyyn tehty porkkankakku on kaikkein mehevin ja jopa suorastaan myös terveellinen!
- Anna kakun jäähtyä hetki ennen kuorrutteen levittämistä. Liian kuumassa kakussa kuorrute saattaa osittain sulaa.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä! Tekaisin tämän isänpäiväksi, kun meillä ei perinteisistä kermakakuista niin tykätä... Oli hyvää - vähän liiankin hyvää...

Marika

Tinde kirjoitti...

Oon tosi iloinen, että maistui :)

Meillä nautittiin eilen Brita -kakkua, joka sekin tuntui maistuvan melkoisen hyvin!