torstai 17. maaliskuuta 2011

Kuinka ostan sopivat liivit?

Suomalaisista naisista 70 prosenttia käyttää vääränkokoisia rintaliivejä. Tähän järkyttävään tilastoon löytyy syy ensisijaisesti siitä, mistä naiset ostavat liivinsä. Julistan totaaliseen pannaan Lindexin, H&M:n, KappAhlin ja muut liivikaupat, jotka tarjoavat hepeneitä C tai D-kuppiin asti ja veloittavat niistä 19,90, tai kolmet kolmellakympillä. Hyviä liivejä ei saa sillä hinnalla!!!

Brittiläisen keskivertonaisen kuppikoko on D. Tämä on siis KESKIVERTO. Vaikka suomalaisnaiset eivät ylipäätään aivan yhtä rintavia olisikaan, en usko kansakuntamme keskivertotissin olevan niiiin paljon brittisisariemme pienempi. Kuitenkin perusliikkeiden valikoimat loppuvat yleensä C-kuppiin. Tämä luo naisille sen käsityksen, että sitä suurempi kuppi on jotenkin epänormaali. Siispä monet suomalaisnaiset tunkevat rintansa aivan liian pieniin kuppeihin ja kompensoivat sitten aivan liian suurella ympärysmitalla. Tämä on aivan hirveää.
Fantasien t-shirt bra istuu näin. Kaarituet napakasti ihoa vasten, selkäosa ei karkaa ylös, olkaimet eivät paina ja rinta ei tule reunojen yli edestä, eikä kainaloista.
Britanniassa ollaan rintaliivivalistuksessa Suomea valovuosia edellä. Sieltä löytyy palvelevia liikkeitä, joissa jokainen asiakas mitataan ja ulos liikkeestä pääsee vain oikeankokoisten liivien kanssa. Viimeisin kokemukseni oli Lontoossa Sloane Squaren Rigby and Peller -liikkeessä (joka muuten vastaa myös mm. kuningattaren alusvaatteista!). Etsin morsiuspukuuni olkaimettomia, valkoisia liivejä. Vaikka olenkin rintaliiviperfektionisti, aiemmat etsintäkokemukseni olivat osoittautuneet niin nihkeiksi, että olisin tyytynyt vähän liian pieneenkin kokoon. Myyjä sanoi kuitekin: "Don't be silly, we can do better for you". Liivejä tuli, hän sovitti ne päälleni, ja lopulta poistuin kaupasta kassissani kaksi täydellisesti istuvaa vaihtoehtoa hääpäivälle! Ero Stockmanniin, jossa myytiin "eioota" D -kupista ylöspäin oli aivan hillitön.
Oujee. Shock Absorberin sporttiliiveissä onnistuu rajummatkin jumpat.
Miten oikeat liivit voi löytää Suomessa? Suomalaisnaiset ovat aivan turhaan ujoja pyytämään kauppiaalta apua. Lähes joka kaupungissa on olemassa ammattitaitoisia liiviliikkeitä, joiden myyjät osaavat asiansa. Oma suosikkini löytyy Kokkolasta, jossa Caroline's liikkeestä löytyy ensiluokkaista ja asiantuntevaa palvelua. Ei tarvitse hävetä, vaikka tulisit liikkeeseen aivan väärän kokoisissa liiveissä. Pääasia on, että tytöt pääsevät oikeankokoisiin kuppeihin kokemuksen päätteeksi. Ammattilaisen tai asiaan perehtyneen tekemä liivien sovitus on aivan ehdotonta!
Suomalaisten erityisliikkeiden varjopuolet ovat seuraavat; kalliit hinnat ja rajoittuneet valikoimat. Mielestäni sovitus alusvaateliikkeessä on mielettömän tärkeää. Sen jälkeen, kun oman koon tietää, voi kuitenkin turvautua ulkomaisiin nettikauppoihin, joissa valikoimaa on. Suosikkikauppani isoille kupeille on brittiläinen Bravissimo. Nettisivuilta löytyy myös ohjeet sovittamiseen. Toimitusaika on pari päivää ja palauttaminen helppoa, vaikka postikulut joutuukin maksamaan (liivit menevät yleensä kirjekuoreen, joten itse olen saanut palautukset lähes aina tehtyä ihan 1.luokan postimerkillä). Koska Bravissimo on erikoistunut D-kupista isompiin kuppikokoihin on valikoima erittäin asiantuntevasti koottu. Asiakaspalvelua saa myöskin helposti puhelilla tai sähköpostilla. Englanniksi tosin, mutta myyjät ovat aina äärimmäisen mukavia.

Myös Rigby and Pellerillä on erinomainen nettikauppa. Heidän verkkosivuiltaan löytyy muutoinkin tietoa liiveistä. Esimerkiksi opas miehille! Täältä löytyy myös liivejä moniin erityistarpeisiin; esim. proteeseille. Ja muutonkin neuvoja liivinostoon. Valtava alusvaatevalikoima löytyy Figleaves -sivustolta. Sieltä löytyvät lähes kaikki kuviteltavissa olevat tuotteet ja tuotemerkit. Huomionarvoista, että Rigby and Pelleriltä ja Figleavesilta löytyy pienenpieniäkin liivikokoja.

Kaikista näistä nettikaupoista löytyy myös äitiysliivejä sekä bikineitä. Toimitusajat ovat lyhyitä, liikkeet luotettavia ja palautus helppoa. Näissä asioidessa on kuitenkin tiedettävä oma koko sekä se, millaisia ominaisuuksia liiveiltä tarvitsee (minne asti kupin täytyy yltää kainalossa, sopiiko rinnoille topatut vai toppaamattomat liivit jne.). Nämä tiedot taas selviävät vasta kunnon sovituksessa.
Huonot rintsikat ja huonot valikoimat, tässä teille!!!
Nyt siis kipinkapin erikoisliikkeisiin vaatimaan palvelua! Jos jotakuta kauhistuttaa maksaa liiveistä 40-60 euroa, voin vain sanoa, että liivit ovat vaatekaappisi tärkein vaate. Sukista, housuista, topeista ja pikkareista voi tinkiä aivan rauhassa. Hyvät liivit vaikuttavat kuitenkin ryhtiisi ja rintojesi terveyteen. Jos kaapissasi on yksi asia, johon panostat, sen pitäisi olla hyvät liivit.

Pusss,
Tinde

19 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

ihania kuvia, kaunis ja rohkea tiina! ja hyvin näyttäis ne liivitkin istuvan!
t. ulla joka kuvaa tällä hetkellä työkseen nakukuvia itsestään

Tinde kirjoitti...

meillä on joku pervoutuma! Onkohan se tarttunut Uudessa?

Ulla kirjoitti...

pervoutuma olisi muuten myös hyvä ryhmän nimi!

Tinde kirjoitti...

*like*

Hanna kirjoitti...

Ja noita rinstikoita saa ulkomailta tilatessa halvemmallakin, jos ottaa last season rintsikat. Kay sovittamassa kaupassa, tilaa saman mallin eri kuosilla ja maksaa sen 15 puntaa per tissiliivit. Suosittelen nimim. kaheksat rintsikat 115 puntaa!

Anonyymi kirjoitti...

Voi paska mikä postaus. Osuit taas niin naulan kantaan! Just tänään sorruin ostamaan todennäköisesti liian pienet imetysliivit paniikkiostoksena. :( Pitäs saada otettua itteään niskasta kiinni ja mennä paikalliseen..

Katja

Anonyymi kirjoitti...

Siis TAAS mä oon samalla asialla Ullan kans, se on niin nopia! Että kauniiksi ja todella viehättäväksi kutsuisin tätä ihanaa <3 Ja aina vain tärkeää infoa :)

Idieh

Tinde kirjoitti...

Kaunis kiitos! voi vain todeta, että tällä blogilla on kyllä maailman älykkäimmät ja ihanimmat lukijat!

Kiitos Hansi lisävinkeistä! Voisit laittaa vielä sen alepaikankin nettiosoitteen!

Kevyt Hannu kirjoitti...

Hyvä postaus! En tosin tekstejä jaksanu lukea.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa ihanaa Tinde!

Ja Katjalle ja muillekin imettäville voin vinkata että imetysliivien asiantuntemus on mielestäni ollut parempaa ASUSTE APUSESSA vaikka muuten suosin kyllä itsekkin Carolinesia :)

Terkuin imettävä kaaso :D

Tinde kirjoitti...

Hyvä vinkki tämäkin! Sanoisin, että ylipäätään pikkuliikkeiden asiantuntemus on hyvä. Kunhan vaan sattuu omistaja paikalle :) Mikään ei ole hirveämpää kuin epäröivä rintaliivinmyyjä!

Samuli! LOL :D

Aija kirjoitti...

Toi on niin totta, itekin vuosia liian pienissä liiveissä kulkenut ja turhaan em. vaateliikkeissä liivejä sovitellut. :]

Pitäs ehkä mennä liiviostoksille. Huonomminkin sen rahan voisi tuhlata.

janika kirjoitti...

mä rakastan tätä postausta! siis aivan ihana ja mikä sanansäilä. vaikka työpäivä olis tänään kuinka assista niin tää pitää mun suun hymyssä ainakin iltaan asti.

Anonyymi kirjoitti...

Todella asianen postaus! Itsellänikin oli pitkään ongelmia löytää oikean kokoisia liivejä, mutta noin kaksi vuotta sitten asiaan löytyi ratkaisu: kauppa nimeltä Change! Kokoja löytyy todella pienestä todella isoihin, ja ensimmäisellä kerralla asiakkaat aina mitataan. Eikä hinnatkaan aina päätä huimaa, vaan sieltä voi löytää hyvät liivit sillä kolmella kympillä. Useimmiten olen saanut todella hyvää palvelua, ja nykyisin puhutaankin kavereiden kanssa olevamme Change-uskossa, muualta ei liivejä enää osteta... Sori tämä mainostus, mutta haluan vaan mahd. monen saavan hyvät liivit, siksi tässä vielä linkki Changeen :D http://www.change.com/fi/myymaelaet/

Tinde kirjoitti...

Hyvä pointti! Kaikista ketjuliikkeistä Change on varmastikin palvelevin. Ja päihittää ehdottomasti myös tavaratalot.
Oma kokemukseni Changen liiveistä on sellainen, että ne loppuvat liian alhaalla sivuilta. Kainaloon on siis jäänyt sellainen pieni "tissimakkara". Mutta tämä on juuri sellainen yksilöllinen ero, jota ei opi tuntemaan mikäli ei sovittele erilaisia liivejä päälle. Yhdet hyvät sporttiliivit minulla on aiemmin ollut Changeltä, mutta nykyään suosin Shock Absorberia.

r kirjoitti...

Tämä postaus sai minut melkein purskahtamaan itkuun. Olisikin niitä sopivan kokoisia liivejä, eikä bikineissä tarvisisi tyytyä lastenosastoon. Näin parikymppisenäkään en ole oikein vielä hyväksynyt sitä asiaa, että olen vain tälläinen lapsen kokoinen. Kaupoista ei vain ikinä löydy sitä sopivaa kokoa, kaikki yläosan vaatteet vain ovat liian suuria! :(

Tinde kirjoitti...

Voi ei! Tämä on aivan totta, että liivien löytäminen on vaikeaa myös pienirintaisilla! Pahoittelen, ettei teema ole omaa erityisosaamistani, mutta silti kehottaisin käymään erikoisliikkeissä.

Näin äkkikatsomalla figleavsin sivuilta löytyi hyvä valikoima aa-kuppeja. Wacoal on ainakin todella hyvä merkki, joiden liiveihin ei joudu pettymään.

http://www.figleaves.com/uk/nsf/qwiseranswered.asp?dept=&searchhandle=A%3dWomenswear+not+in+olet~B%3dWomenswear+not+in+olet~D%3d12~E%3d0^0^2^LifeTime~G%3d12044^2~K%3d4~L%3d1~M%3d15~N%3d3~&originalquery=Womenswear%20not%20in%20olet&answerhandle=11791&oqmc=&answerhandlecrumb=&colouranswerselected=&sortorderrequested=&cm_re=lhn-_-What%20are%20you%20looking%20for-_-cta5_Bras&pagesize=&removetextsearch=&answer=1%201%201%2011791&hd=&productid=&productcolour=

(harmi, ettei linkki toimi suoraan. kopioi se siis osoitekenttään :D)

Ei kannata siis luovuttaa! Myös bikineistä on noilla nettisivuilla hurjan hyvät valikoimat! ...ja pakko vielä kommentoida sen verran, vaikka se varmasti ärsyttävää onkin, että kateeksi käy sitä, että on vaihtoehtona olla joskus myös ilman liivejä. Yritetäänhän kaikki nauttia siitä, mitä meillä on :)

Ihanaa kevättä R:lle!

Sini kirjoitti...

Eikä! Mainitsitko tosiaan että Kokkolassa on asiansa osaava liike ja myyjät? ;A; Pelastus! Itte asun puolen tunnin ajomatkan päässä Kokkolasta ja sopivat liivit olis poikaa. Olis kiva saada ostettua bikinitkin mutta kun ikään ei tule ostettua oikeaa kokoa.. Kiitos ihanasta postauksesta!

Tinde kirjoitti...

Näin väitän! Caroline'siin vaan! Siellä omistaja mittaa ja sovittaa kyllä aivan vimpan päälle. :)