keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Kuinka huollan kashmir -neuleeni?

Neuleissa suosin aina oikeita villoja ja silkkejä. Merinoa, kashmiria ja muita ystäviä. Tekokuituiset neuleet nimittäin menettävät muotonsa, nyppääntyvät ja imevät hajut itseensä jo yhdenkin talven käytön jälkeen.
Neulesuosikkini on skotlantilainen kashmirtaitaja Brora, jonka kaikki tuotteet ovat ensiluokkaista. Suorastaan perintökamaa. Mustan kietaisuneuleen löysin Lontoosta kolme vuotta sitten ale-rekistä. Broralla on myös erinomainen nettikauppa, joka kuljettaa tuotteita Suomeenkin. Myös hieno lahjaidea ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Etenkin pienemmät kashmirhuivit ovat mukavan hintaisia esimerkiksi joululahjaksi. Vauvahuopa on varmaankin ihanin vauvalahja, jonka saattaa kuvitella.
Luonnonkuiduista tehdyt neuleet saattavat ostohetkellä kirpaista kalleudellaan, mutta kestävät käytössä vuosia. Villa- tai silkkineuleen voi tuulettaa ulkona pesun sijaan, etenkin villa on materiaali, joka puhdistaa itse itseään. Kun vesipesua tarvitaan, laitan neuleet pesupussiin ja pesen villaohjelmalla minimilämpötilassa.


Paras ystäväni kashmirin huollossa on pieni kashmirkampani. Luonnonkuidun luonteeseen kuuluu nyppääntyminen. Toisin kuin tekokuitujen ollessa kyseessä kashmirin nyppääntyminen ei ole vaarallista. Nukan voi kerätä nukankerääjällä, teippirullalla tai kashmirkammalla. Laadukas materiaali vain paranee ajan ja pesujen myötä ja kunnon kashmir muuttuu ajan mittaan pehmeämmäksi kun sitä pesee ja kampaa. Laadukas kashmirneule kestää hyvänä vuosia tai jopa vuosikymmeniä, myös säännöllisessä käytössä.

Sininen ja musta kietaisuneule ovat palvelleet hyvin ja sopivat yhteen melkein kaiken omistamani kanssa.
Neuleet ovat olleet kovassa käytössä. Alennusmyynneissä voi tehdä hyviä löytöjä, joten suosittelen katselemaan Brorankin nettikaupan Sale -osiota, etenkin joulun ja juhannuksen jälkeen. Joskus hyviä neuleita saa myös ketjuliikkeistä, esimerkiksi Gap ja Benetton myyvät laatuneuleita edukkaasti. Muista katsoa neuleiden pesuohjeet ja materiaalit aina. Kalliskin neule saattaa joskus olla valtaosin polyesteriä tai muuta keinokuitua.

Kun laatuvaatteeseen kerran satsaa, siitä kannattaa myös pitää hyvää huolta.

Pusss,
Tinde

4 kommenttia:

Nirso kirjoitti...

Kiva postaus! Täytyykin käväistä tuolla Broran sivuilla :)

Anonyymi kirjoitti...

Onnea tuon kasmir-paidan kanssa, nehän kestävät kyllä vuosikymmeniä ja kauemminkin oikein huollettuna.

Itse hankin tänä syksynä kirpparilta Lord Blair neuleen joka on valmistettu 60-luvulla (62-68 valmistettiin ko. tuotemerkillä) ja siinä ei ole vieläkään minkäänlaista nukkaa tai rispaantumista eikä moitittavaa. Uuden veroinen, ja niskalapussa lukee:

Made in Scotland
~* Lord Blair *~
100% Pure Cashmere

Eli kyllä nuo skottilaiset kasmir-paidat kuten nykyään Brora ovat ihan parhaita hankintoja, kestävät lapsenlapsille asti. Brora myös valmistaa paitoja ihan samoilla menetelmillä mitä on 60-luvullakin valmistettu.

Anonyymi kirjoitti...

Vähän kuitenkin tuo henkarissa roikotus kauhistuttaa. Siitä kaula-aukko venähtää vielä ylisuureksi. Sen saa korjattua varovaisella villapesuohjelmalla, paita taas palautuu muotoonsa mutta pesua pitäisi kuitenkin välttää ja enemmän vaikka tuulettaa paitaa parvekkeella.

Tinde kirjoitti...

Olen kyllä ollut tosi tyytyväinen kashmir -ostoksiin ja tarkoituksena onkin etsiä ihana shaali kun Skotlannin matka on edessä vuoden vaihteessa. Itsellä on käytössä tullut nukkaantumista käsivarren alle tai kainaloseudulle, mutta tuolla kashmir -kammalla ne ovat lähteneet näppärästi.

Hyvä pointti tuo henkarissa roikottaminen!! Säilyttäminen viikattuna ja pesun jälkeen kuivaaminen vaakatasossa on neulehuollosssa aivan olennaisia asioita. Näissä kietaisuneuleissa ei kaula-aukko veny pois muodostaan, mutta säilytän toki laskostettuna. Ajattelin näin, että paremmin näkee mallin kun ovat henkarissa kuvaushetkellä.