maanantai 14. maaliskuuta 2011

Ruokaneuvo 2: Tinden salaattiteesit.

Olen salaattihifistelijä. Salaatti koostuu mielestäni erilaisista komponenteista, joita täytyy olla oikeassa suhteessa ja toisiaan tasapainoittaen, jotta salaatista tulee täydellinen.

Komponentteja ovat:
- Peruskomponentti (jääsalaatti, pinaatti, rucola, jäävuorisalaatti, lollo rosso jne.)
- Salaatin kaverit (klassiset kurkku ja tomaatti, mutta nämä ovat oikeasti vapaaehtoisia)
- Proteiinikomponentti (kana, kala, rapu, liha, kananmuna, halloumi, feta tai mozzarella)
- Hedelmäinen komponentti (haloo! hedelmä. Tätä tarvitaan tuomaan makeutta. Suosikkejani ovat viinirypäleet, hunajameloni, päärynä ja ananas, mutta melkein kaikki hedelmät ja marjat käyvät)
- Rapsakka komponentti (pähkinät, pinjan siemenet, krutongit tai vaikka pekoni tai paahdettu sipuli)
- Pehmeä komponentti (feta, halloumi, leipäjuusto, mozzarella, avocado)

Nyt siellä takarivissä riehutaan, että nuo proteiinikomponentit ja pehmeät komponentit on osittain samoja. No niin ovat. Täydellisessä salaatissa pyritään luomaan balanssi, jossa suussa on erilaisia makuja ja tuntemuksia. Hyvään salaattiin tarvitaan peruskomponentin lisäksi kolmea eri komponenttia, jotka tasapainottavat toisiaan. Esimerkiksi: salaatti, sitten proteiinina tonnikala, hedelmäinen ananas ja pehmeä feta. Täydellisen salaatista tekisi pieni rapsakkuus vaikkapa pähkinöiden muodossa.

Kastikkeisiin en yleensä hirveästi satsaa. Oliiviöljy, merisuola ja pippuri riittävät hyvin, kun ainekset ovat ensiluokkaisia, mutta joskus käytän myös esimerkiksi sinappisalaatinkastiketta. Ajoittain käyn myös Hesburgerissa ostamassa pussin heidän majoneesikastikettaan. Ne ovat kyllä tosi hyviä.

Tänään valitsin alkukeväisen värikkysvajeen torjuntaan salaatin, jossa häikäilemättä valtava määrä eri komponentteja, joista osa jopa päällekkäisiä. Kas näin!
- Kananrintaa
- Karamellisoituja sipuleita (pannulla öljyn ja hunajan kanssa)
- Salaatinlehtiä (yleensä käytän esim. pikkupinaatteja, mutta tänään jääsalaattia)
- Avokadoa
- Päärynää
- Fetaa
- Keitettyä munaa
- Pähkinäsekoitusta
päälle hieman suolaa ja sinappisalaatinkastiketta. Tätä voi pitää vaikka Cobb -salaatin mukaelmana.
Nam!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

lisää oliivit ja hyvää tulee!

Tinde kirjoitti...

henk. koht. inhokkini, joten ilmankos ne jäivät mainitsematta! :) Oliivit kuuluisivat melkein omaan komponenttiinsa! Olisiko pitänyt lisätä vielä "suolainen komponentti", joka voisi olla oliivit, sipuli, salami, pekoni tai parmakinkku?

Good point!

Anonyymi kirjoitti...

Mun henk.koht inhokkiin kuuluu tuo fetajuusto, mutta salaattijuusto rulaa. Maistuu siis vähän samalle kuin feta, mutta no paaaaljon miedompaa ja vähäsuolaisempaa. Tosin salaattijuustokin yleensä on vähän turhan suolaista mun makuun.

Toinen hyvä lisuke salaatteihin on vesimeloni. Jos ei ole hirmu nirsoilija, eikä niin välitä jos siemen tai pari lipsahtaa joukkoon, niin on vallan raikas ja kostea elementti salaatteihin =) Oma ehdoton kesäpäivän suosikkisalaatti koostuu seuraavista komponenteista: jäävuorisalaatti, ananas, raejuusto/salaattijuusto, kurkku, vesimeloni, sekä vihreä/oranssi paprika. Joskus heitän tomaatteja sekaan. =)

Tinde kirjoitti...

Selvästikään tää salaattiasia ei tullut vielä tällä postauksella selväksi! :) Täytyy siis paneutua vielä uudestaan salaattien ihmeelliseen maailmaan. (ja huomasin muuten itsekin, että aika usein fetan kautta käytän juuri salaattijuustoa)