perjantai 3. helmikuuta 2012

Lihaton helmikuu.

Uudenvuodenlupaus korkataan nyt vasta helmikuussa. Lomaähkyn vaivaamina inspiroiduimme toteuttamaan lihattoman helmikuun. Kasvisruoastahan voi tehdä myös kevyttä, mutta pääsyyt omaan kasvissyöntikokeiluun ovat eettiset: suomalaiset syövät liian paljon lihaa ja se on huonoksi sekä ympäristölle että keholle. Minusta on lihansyönti ylipäätään on luonnollista, eläimet syövät toisiaan ja ihminenkin on sekasyöjä. Kuitenkin liha-annos tai kaksi joka päivä tuntuu aivan ylettömältä, eikä kovin kestävältä. Mieluiten eläisinkin elämää, jossa liha kuuluu juhliin silloin tällöin, ja suurin osa viikosta sujuisi kasvislinjalla. Tähän mennessä päätöstä ovat jarruttaneet kaksi asiaa: 1) laiskuus 2) liha on hyvää.

Nyt pitäisi vain keksiä, että mitä kaikkea sitä voisi kokata! Kaikki lukijoiden suosikkikasvisreseptit otetaan ilolla vastaan.

Salaatit, keitot ja pastat ovat helppoja kasvisvaihtoehtoja, ja onneksi niissä on myös paljon varianssia. Parin päivän salaatin syönnin jälkeen tein eilen yhden bravuurini: maailman parhaan kasvispizzan. Olen tehnyt tätä herkullista pizzaa ties kuinka moniin juhliin ja illan istujaisiin ja se saa aina hurjasti kehuja osakseen. On helppo tehdä, mutta pizzaksi kuitenkin vähän "hienompi", joten sitä kehtaa hyvillä mielin tarjota illallisellakin.

Pohja:
2 dl lämmintä vettä
1/2 pkt kuivahiivaa
5 dl pizzajauhoja (resepti paketin kyljessä, tää on helppo!)
liraus oliiviöljyä ja vähän merisuolaa

anna kohota vähintään 30 minuuttia. Tämä kohoamisvaihe on muuten hyvän pizzapohjan salaisuus. Sitä ei vaan voi missään nimessä skipata! Tästä tulee pellillinen taikinaa.

Täytteet:
pestoa (voi tehdä itsekin, omani tulee purkista)
1 pieni kesäkurpisa
aurinkokuivattuja tomaatteja
1 mozzarellapallo
juustoraastetta (ei pakollinen)

pinjansiemeniä
rucolaa

Levitä pestokastike pizzapohjalle. Korvaa siis tomaattikastikkeen. Pieni sitten kesäkurpitsaa ja aurinkokuivattuja tomaatteja ja revi mozzarella pizzapohjan päälle. Lisäksi voi ripotella hieman (ehkä 1-2dl) juustoraastetta. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Paahda paistinpannulla pinjansiemeniä ja ripottele ne valmiin pizzan päälle. Levitä pestyt rucolat. Leikkaa palasi ja nauti.

Bon apetit!

Ja nyt niitä kasvisruokareseptejä tänne päin!

7 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Hieno valinta!

(Huulta purren en aio puuttua tohon 'lihansyonti on luonnollista' -argumenttiin)

Hanna kirjoitti...

Niin ja mun blogista loytyy vegeresepteja. http://hansiskoteissa.blogspot.com/search/label/reseptit

Sen lisaks ehka paras vegereseptiblogi minka tiedan on cinnamonia. Se on aika tuore blogi, mutta siella on tosi hyvia resepteja. http://cinnamonia.blog.com/

Anonyymi kirjoitti...

Suosittelen tutustumaan soijarouheeseen! Halpaa, ja korvaa useissa ruokalajeissa jauhelihan oikein maustettuna.

/Teiksu

Anonyymi kirjoitti...

Tv:n ruokaohjelmasta bongattu loisto loisto kasvisruoka..

Munakoisoviipaleet sivellään balsamico-oliiviöljy seoksella ja paahdetaan (grillataan) pannulla. Sen jälkeen kootaan somia kekoja uunipellille. Alle munakoiso, päälle tomaattiviipale, johon ripaistu pippuria ja suolaa, hippusen pestokastiketta + fetaa + sitruunamehua ja kanneksi vielä samanmoinen paahdettu munakoisoviipale ja päälle rippaus fetajuustoa + pippuria + sitruunankuoriraastetta ja uuniin n. 15-20 min 175-200 C, jonka jälkeen on pro-olo kasviskokkina + voi seuraavana päivänä olla vielä luxus-pro-olo, koska maistuvat kylminäkin antipasto-tyyppisesti. Käsittämättömän hyvää suositteli Terhi

Tinde kirjoitti...

Kiitos kärsivällisyydestä! :) Näin niinkuin ihmiseläimen kannalta (biologian kirjoissa varmaan sekasyöjä) lihansyönti on "luonnollista". Joskaan tuo eläinten kasvattaminen laitoksissa ja syöminen muovipakkauksista ei ole yhtään luonnollista!

Tinde kirjoitti...

..niin edellinen kommentti siis Hannan ensimmäiseen kommenttiin!

Kiitos kaikille vinkeistä ja sain facebookinkin puolelta tosi hyviä blogitärppejä!

Terhin munakoisoviipaleet kuulostavat aivan herkullisilta. Raportoin heti kun pääsen kokeilemaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Tuolla joku jo soijarouheen mainitsikin. Samoin soijasuikaleet ovat hyviä ja voit itse maustaa. Tofu vaatii ehkä hiukan totuttelua, mutta esim. linsseistä ja erilaisista pavuista saa ihania ja edullisiakin ruokia. Kasviksia ja juureksia on paljon ihania ja erilaisia! Onhan niissä tietysti oma työnsä valmistaa, mutta pikkuhiljaa kun kokeilet niin uskon että innostut! Tsemppiä! :) Tuula