lauantai 29. syyskuuta 2012

Tumma puku -dilemma.

Ystäväni Tanja on osallistumassa ensi tiistaina Finlandia -talossa pidettävään gaalatilaisuuteen, jonka kutsussa pukeutumisohjeena mainittiin "musta puku". Tilaisuus alkaa klo 18 jälkeen. Gaalaillalliset ovat varmastikin tilaisuus, joita maukkameikäläisen elämään ei aivan hirveän montaa mahdu ja siitäkin syystä aiheuttavat helposti muutaman harmaan hiuksen.

Etikettiohjeistuksenahan "musta puku" on hieman erikoinen. Yleensä juhallisten iltatilaisuuksien pukeutumisohjeena on "juhlapuku", "tumma puku" tai joissain tapauksissa "cocktail". En tiedä, onko tällä "musta puku" ohjeistuksella tavoiteltu englanninkielistä "black tie" -etikettiä, joka oikeastaan vastaa suomalaista tummaa pukua. Juhlavin ohjeistus on "white tie", jolloin mies pukee päälleen frakin. Ymmärtääkseni esim. linnanjuhlien pukukoodi on "juhlapuku", jolloin miehen tulisi pukeutua frakkiin (tai kansallispukuun / univormuun). Tällöin naisen asu on täyspitkä iltapuku. Kuitenkin tulkitsisin, että Tanjan tilaisuuden ohjeistus on "tummaa pukua" vastaava. Mies pukeutuu tällöin smokkiin tai yksiväriseen tummaan pukuun (musta tai tumman sininen/harmaa).

Mitä naisen siis tulisi laittaa päälleen? Vaikka ensin ajattelinkin, että kyseessä on todella formaali tapahtuma, tumma puku -ohjeistus ei ole se kaikkein tiukoin. Mekko tai kaksiosainen juhla-asu naisella voi olla täyspitkä, mutta ei välttämättä nilkkapituinen. Kuitenkin kannattaa pysyä erossa cocktail -mekoista tai asuista, jotka paljastavat polvet. Kyseessä eivät ole pikkujoulut tai bileiden etkot! Nilkat ja pohkeet saavat näkyä, polvet eivät. Asun on myös oltava juhlava; päälle ei kannata siis vetäistä kesäistä trikoomaksimekkoa, vaikka se olisikin ainoa pitkä mekko, joka kaapista löytyy! Asusteiden tulisi myös heijastella tilaisuuden juhlavuutta; korkokengät ja iltalaukku (eli clutch / kirjekuorilaukku tai iltalaukku pitkällä hihnalla). Koruissa saa olla näyttävyyttäkin. Viimeisenä vinkkinä ehkä vielä sanoisin, että kannattaa kysellä samoihin juhliin tulevilta tuttavilta, mitä he laittavat päälleen. Näin metsään ei mene ainakaan yksin ;)

Tiedän, että Tanjan tilaisuuteen on aikaa enää 3 (!!!) päivää, mutta tässä muutama inspiraatioasu. Toivottavasti kaapista löytyy hyviä juttuja jo valmiiksi.

black tie 1


Tanja, joka on upea punapää, voisi lähteä liikkeelle lilan ja kullan hohtoisista asioista. Leopardiprintti on raflaava, mutta kukaan ei estä persoonallisuuden näyttämistä juhlapukeutumisessa.

black tie 2

Juhlava mekko voi tosiaan olla lyhyempikin, kunhan polvet pysyvät piilossa. Tässä asussa on jo ehkä hippanen pikkujouluhenkeä, mutta haittaako tuo? Syksy on kuitenkin jo sen verran pitkällä, että punaisen lämpö ja dramaattisuus on ihan paikallaan.

black tie 3

Juhlapukeutumiseen sopii ihan hyvin myös kaksiosainen asu. Juhlava jakku on hyvä vaihtoehto huiville tai shaalille.

Toivottavasti neuvoista on apua vielä viime hetken pähkäilyyn. Toivotan ihanaa gaalailtaa!

3 kommenttia:

Tuuli kirjoitti...

Jos haluat lisää gaalaillallisia, joihin voi oikeasti pukeutua, kannattaa lähteä mukaan Nuorkauppakamariin. Sitä kautta noita kutsuja tulisi vaikka kuinka monta kertaa vuodessa....välillä pitää jo miettiä voiko aina olla samassa iltapuvussa =D

Anonyymi kirjoitti...

I.H.A.N.A.T nuo kakkosasun kengät!!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen joskus aikaisemminkin käväissyt blogissasi mutta nyt taas eksyin ja jäin lueskelemaan. Minua monet lifestylebloggarit lähinnä ärsyttää, mutta sun blogisi jostain syystä ei. Kamala klisee, mutta halysin antaa palautetta, että vaikutat ihanalta ja suoraselkäiseltä ihmiseltä! No, olenkin ehkä puolueellinen, kun mulla on sukua Pohjanmaalta :)