tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kuinka pärjätä työelämässä?

Blogini funktiohan on alusta asti ollut toimia jonkinnäköisenä "how to" -palstana. Mikäs olisikaan universaalimpaa kuin työelämässä sukkulointi. Suomessa ne naiset, jotka eivät joudu kohtaamaan työelämää (ja vieläpä nimenomaan naisena) ovat todella harvassa. Housewife -kulttuurihan meiltä puuttuu. Nyt taas työyhteisössä toimivana ja erilaisia ilmiöitä paljon pohtineena aion antaa joitakin vinkkejä siihen, kuinka töissä pärjää. Mallina voivat toimia Mad Menin ihanat naiset.

Joanilla on tilannetajua ja tyyliä. Seksistinen 60 -luku on onneksi mennyttä, mutta osa nikseistä on edelleen ajankohtaisia.
1. Meillä Suomessa ei anneta läheskään tarpeeksi arvoa sosiaaliselle kyvykkyydelle. On yhdentekevää millä alalla teet töitä - me kaikki teemme töitä ensisijaisesti ihmisten kanssa. Olivatpa nuo ihmiset sitten asiakkaita, työtovereita tai vaikka tutkimuskohteita, se tapa, jolla olemme heidän kanssaan tekemisissä vaikuttaa kaikkeen. 

2. Asenne ratkaisee. Työt voi tehdä vaikeasti tai helposti. Ne on joka tapauksessa tehtävä. En voi kuvailla kuinka kyllästynyt olen siihen, että jotain asiaa hoitaessani saan ensimmäisenä kuulla selostuksen työkaverin, pomon tai kollegan päivän ja viikon aikataulusta. Meillä kaikilla on kiire. Meillä kaikilla on paljon töitä. Ne on silti hoidettava. Kanssakäymisestä ja yhteistyöstä voi tehdä myös mukavaa.

Joan pärjää miesten maailmassa.
3. Hanki selkäranka. Kaikkia ei voi eikä tarvitse miellyttää. Kenenkään työnkuva ei loppupeleissä ole olla kaikkien mieleen; sellainen tavoite lamaannuttaa. Meidän täytyy kuitenkin pystyä seisomaan omien valintojemme ja oman työpanoksemme takana.

4. Vettä hanhen selkään. Palaute on hyväksi. Ja on tärkeää osata ottaa sitä vastaan ja ottaa siitä opiksi. Kuitenkin yhtä tärkeää on osata ohittaa kritiikki, joka kumpuaa muiden pahansuopuudesta tai vaikkapa stressistä.

5. Valitse taistelusi. Kaikki loukkaantuvat joskus. On kuitenkin tärkeätä närkästyneisyyden tai kaltoinkohtelun hetkellä miettiä, "kannattaako?".  Jokaista kiistaa, väärinkäsitystä tai väittelyä ei voi voitaa, eikä sillä useimmiten ole edes mitään väliä. Kuitenkin on myös aikoja, jolloin on pakko pitää oma puolensa ja vaatia oikeudenmukaisuutta. Kun tuollainen hetki tulee, pidä periaatteistasi kiinni.

6. Älä lähde paskanjauhantaan mukaan. Piste.

7. Pidä siskojen puolta. Ole naisten nainen. Miesten naisen - sellaisen, joka liehittelee esimiehiä, peesailee ja keittelee kahvia samalla kikatellen ja väheksyy ja pyörittelee silmiään muille naisille - haistaa halvasta hajuvedestä jo nurkan takaa. Älä ole tällainen nainen. Näpäytä reilusti (mutta huumorilla!) seksistisen kommentin möläyttäjää. Nainen, joka ei ole tänä päivänä rehellisesti feministi, on vialla päästään.

Muistatko tätä typyä ykköskaudelta? En minäkään.
8. Älä makaa pomon kanssa.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"muistatko tätä typyä ykköskaudelta?en minäkään" nerokasta tiina!
terv. Maija :)

Kaisa kirjoitti...

Totta. Olet nero. Puss! :) ...oma suosikkini on tuo "halpa hajuvesi", uskomattoman hyvä kuvaus!

Anonyymi kirjoitti...

KIITOS Tiina, yhdyn tähän koko sydämmellä! - Jenna

Lennu kirjoitti...

Loistavaa tekstiä, komppaan!!
Huomauttaisin kuitenkin, että Joan on aika miesten nainen (ainakin ollut), eikä selviä ihan niin tyylillä tuosta sun listasta. Vai miten on tuo kohta 8? :D

Tinde kirjoitti...

Hieno huomio, Lennu!

Joan ei tosiaan hirveästi siskoja komppaa, mutta toisaalta ei naiskollegoita juuri olekaan. :D