keskiviikko 15. elokuuta 2012

Vapaus kulkea kadulla.

Vähän aikaa sitten siskoni linkitti minulle mielenkiintoisen dokumentin. Valitettavasti pätkä on poistettu YouTubesta, alla on kuitenkin the Guardianin sivuilta löytyvä lyhyt traileri. 20 minuutin dokumentin on siis tehnyt belgialainen nuori elokuvaopiskelija Sofie Peeters, joka kuvaa Brysselin kaduilla tapahtuvaa seksuaalista ahdistelua ja häirintää. Toivon todella, että dokumentti löytyisi vielä kokonaisuudessaan netissä. Lupaan etsiä säännöllisesti ja vinkata täällä heti, jos dokumentti ilmaantuu taas jakeluun tekstitettynä.

Dokumentissa näytetään naisten kokemuksia seksuaalisesta ahdistelusta ja se on aiheuttanut valtavasti keskustelua Belgiassa (ja muissakin Euroopan maissa). Maahanmuuttajavoittoisella alueella asuva Peeters kertoo joutuvansa seksististen kommenttien, ehdottelujen ja loukkausten kohteeksi päivittäin kotinsa ulkopuolella. Hän sai filmiä kuvatessaan valtavasti yhteydenottoja naisilta, jotka kärsivät samasta ilmiöstä. Naiset kertovat dokumentissa kuinka ovat muuttaneet käyttäytymistään, pukeutumistaan, käyttämiään reittejä ja kulkuvälineitä välttääkseen ahdistelun. He eivät enää käytä hameita tai mekkoja, he kääntävät katseensa alas ohittaessaan katujen varrella aikaa viettäviä miesjoukkoja ja pitävät korvissaan kuulokkeita, he kulkevat nopeasti ja pelokkaana miesjoukkojen ohitse ja joutuvat silti kuuntelemaan viheltelyä, huutelua ja säännöllisesti myös huorittelua. Dokumentissa on trailerin mukaisesti käytetty myös piilokameramateriaalia. Peeters kulkee kadulla mekossa ja farkuissa ja saa osakseen aivan kaameaa ja alentavaa käytöstä. Vaatetuksella tai provosoinnilla ei ole mitään tekemistä huomion saamisen kanssa.

Peeters kuitenkin myös haastaa huutelijat; hän käy kysymässä miesporukoilta miksi he käyttäyvät noin, miksi he huutelevat loukkauksia naisille ja mitä naisen pitäisi tehdä, jotta välttyisi kyseiseltä käytökseltä. Vastaukset ovat aivan järkyttäviä; miesten mukaan naisen pitää kulkea kadulla miehen kanssa, käyttää vihkisormusta ja pitää suunsa kiinni. He väittävät, että naiset eivät tunne itseään naisiksi, elleivät saa huomiota ulkonäköönsä liittyen. Hameen käyttäminen on heidän mukaansa viesti siitä, että nainen haluaa miesten lähentelevän itseään. Lisäksi dokumentissa esiintyy monta kertaa arabimiehiltä kuulemani kommentti: länsimaiset naiset saattavat antaa seksiä, jos sitä pyytää suoraan. Mies myöntää, että 99 %:lla kerroista lähestymistapa ei toimi, mutta ainahan voi toivoa sitä yhden prosentin osumista omalle kohdalle (tuo länkkärinaisten kevytkenkäisyys on niin pinttynyt urbaanilegenda arabimiesten keskuudessa, että usko siihen on epäilemättä vankka).Ilmiö on varmasti monelle ulkomailla asuneelle tuttu; ja valitettavasti tämä ei ole vierasta enää Suomessakaan - ainakin Helsingissä on paikkoja, joissa nainen saa osakseen epämiellyttävää huomiota täysin pukeutumisesta tai käyttäytymisestä riippumatta (mm. rautatieasema on nykyään tällainen paikka). Belgiassa Peetersiä on syytetty myös rasismista, koska suurin osa (lue: kaikki) huutelua dokumentissa harjoittavista miehistä on maahanmuuttajia ja muslimeita. Itse en voi ymmärtää rasismi -kortin käyttöä tässä yhteydessä; kyseessähän on täysin validi ja dokumentoitu kokemus. Miten sen julkistaminen voisi tehdä kenestäkään rasistia? Dokumentissa myös mainitaan, että yksi syy naisten haluttomuuteen puhua asiasta on juuri rasistiksi leimaantuminen. Jopa pakit saanut ehdottelija huutaa naisen perään tämän olevan ensin huora ja sitten rasisti! (Tässä vaiheessa koen tarpeelliseksi sanoa, että huutelua, ahdistelua ja kähmintää esiintyy aivan epäilemättä myös suomalaismiesten ja länsimaalaisten miesten taholta enkä mitenkään halua sitäkään ilmiötä puolustella.)

Näytin pätkän myös Mikolle, joka oli aivan järkyttynyt siitä missä mittasuhteissa huutelua tapahtuu. Olin kertonut Mikolle omista kokemuksistani kun asuin Pohjois-Marokossa (käytännössä espanjalaisessa Melillan kaupungissa) vaihdossa ollessani, mutta hän ei ollut täysin uskonut kuinka laaja-mittaista ahdistelu voi olla. Luulen, että ilmiön laajuus ja rajuus yllättää aika monet länsimaiset miehet.

On vaikea kuvailla, kuinka alentava ja rankka kokemus huutelun kohteeksi joutuminen oikeasti on. Minulle on vihelletty ja kissitetty kuin eläimelle. Olen nähnyt miesten kourivan etumuksiaan ja lipovan huuliaan - jopa avoimesti masturboivan. Pahinta ehkä silti on huutelu tai korvaan kuiskailukin. On uskomatonta kuinka paljon valtaa näin käyttäytyvillä miehillä tai miesjoukoilla on naisia kohtaan. Tulee häpeän tunne, ajatuksia siitä, tekeekö jotain väärin kun saa tällaista kohtelua osakseen. Lopulta omaa käytöstä ja ulkonäköä muokkaa, jotta olisi vähemmän "provosoiva" ja ehkä viimeinen etappi on se, että rajoittaa omaa ulkona liikkumistaan, välttelee yksin kaupungille lähtemistä ja tuntee olonsa turvalliseksi vain miehen seurassa. Ja ehkä tämä olikin vallankäytön viimeinen tavoite?

Halusin kovasti kirjoittaa tästä sappeani ennenkin kiehuttaneesta aiheesta. Olen ollut joskus niin täynnä raivoa, että pienikin kommentti olisi saanut aikaan todellisen huutomaratoonin. Marokossa tunsin itseni aika voimattomaksi, koska yhteinen kieli puuttui. Suomessa törmäsin niinikään kissittelyyn lasipalatsin kulmalla kun odotin muutaman minuutin Mikkoa ennen elokuviin menoa. Olin häkeltynyt, mutta jäi v****ttamaan, etten huutanut suoraa huutoa "MINULLA ON OIKEUS KULKEA KADULLA ILMAN HÄIRINTÄÄ". Ensi kerralla olen valmis.

Ajatuksia? Kommentteja? Otetaan vastaan. Toivon keskustelua!

10 kommenttia:

Piparminttu-Pipsa kirjoitti...

Aarghh!! Hyi!!

Uskomatonta! Ei yksinkertaisesti vaan voi käsittää miten erilainen kulttuuri meillä voi olla! Jollain lailla tuntuu ihan joltain luolamiesten käytökseltä tuollainen...

Onneks täällä Kokkolassa saa olla vielä rauhassa, varsinkin kun lapsen kanssa kulkee. Joskus kapakista kotiin lähtiessäni oon kyllä kuullut huutelua, lähinnä ulkomaalaistaustaisilta, mutta en onneksi noin suoria ehdotteluja. Lähinnä "hei, minne menet, saanko tulla mukaan" jne. Kunhan ei mukaan lähde juttuun niin jättävät onneksi rauhaan!

Toivottavasti tuo dokkari löytyy jostain, olisi kyllä mielenkiintoista nähdä kokonaisuudessaan!

Anonyymi kirjoitti...

Olen aikoinaan brysselissä asunut ja kun näin facebookissa linkin tuohon dokumenttiin, tiesin heti mistä siinä on kyse lukematta esittelyä. En ehtinyt koko pitkää versiota nähdä joten jos sen löydät linkkaa mielellään.

Kaikissa suurkaupungeissa ei tätä samaa ongelmaa ole esim Lontoossa mutta jostain syystä bryssel on ihan omassa sfääreissä tämän kanssa.

pirjo sylvia kirjoitti...

Todella tärkeän asian otit esille.

jenni r kirjoitti...

tärkeä aihe, mielenkiintoinen postaus! ja tuttu tuo tunne siitä, että äh, miksi en sanonut mitään takaisin. usein kuitenkin kadulla tapahtuva häirintä on niin nopeaa (huuto ohiajavasta autosta/kommentti vastaantulijalta), että tapahtumaan pitäisi reagoida lähinnä sadasosasekunneissa. monesti noissa tilanteissa sitä jää vaan ihmettelemään, että tapahtuiko tää ihan oikeasti, oliko joku todella taas noin urpo.

itsekin tosiaan siellä melillassa ihan vastikään olleena tiedän mistä puhut. muistan, kun kerran olin lukemassa puistossa ja joku teinipoika tuli kyselemään, tykkäänkö seksistä. yritin aikuismaisesti valistaa, että tällaisista asioista ei voi jutella kenen tahansa kanssa, mutta eipä mennyt oppi perille. myöhemmin puistosiivooja kehotti minua menemään puiston toiseen päähän, jossa saisin olla rauhassa ja kertoi, että tunnin kuluttua paikalla on vartija, joka takaa myös rauhaa. neuvot annettiin kaikella ystävällisyydellä, mutta samalla ne kuvaavat pelottavaakin ja liian yleistä mentaliteettia. siis a, minun pitää siirtyä, sillä läsnäoloni aiheuttaa joissain henkilöissä epätoivottavia reaktioita ja silloin minun on jostain kumman syystä oleskeltava muualla kuin missä haluaisin. ja b, ihmisten (=tässä tapauksessa naisten ja miesten) oleskelu samassa tilassa on jotenkin niin kompleksista, että rauhaa takaamaan tarvitaan virallinen valvova silmä (=vartija).

noh, vartijan esilletuominen kuvaa varmasti etenkin melillan militanttia ilmapiiriä, mutta yleisemminkin uskoa valvonnan kaikkivoipaisuuteen. ja toinen kommentti puiston siitä päästä, jossa saa olla rauhassa kuvaa aika hyvin sitä reaktiota, jonka häirintä naisissa todellakin voi aiheuttaa; tiettyjä paikkoja aletaan välttää epätoivotun huomion pelossa, pukeutumisen muuttamista jne. ja ikään kuin se olisi ok! se ei todellakaan ole, häiritsijöiden pitää muuttaa käyttäytymistään, ei häirittyjen kulkureittejään.

no niin, tässä on nyt kuvattu ongelma, mitä sille sitten pitäisi tehdä? esimerkiksi tällä sivustolla http://feministlist.tripod.com/id18.html (kohta 1) kuvattu "nimeä-kritisoi-sano mitä tahdot" -metodi on mielestäni selkeä.

mutta kuten todettua, katutilanteissa aikaa höpöttelyyn tai ko. metodin käyttämiseen ei aina välttämättä ole. joka tapauksessa, omalla kohdallani olen yrittänyt saada päähäni sen ajatuksen, että reagoisin jotenkin. pari kertaa häirintätilanteissa (koto- ja ulkomaassa) olen vain sanonut, että hei, älä sano mulle yhtään mitään, toi ei tunnu kivalta. vastaan on tullut urputusta tai anteeksipyyntö. ja joskus sitä vain huutaa takaisin jotain alatyylistä. kaipa sitten, että samalla mitalla takaisin. useimmiten toki olen ollut tuppisuuna, mutta ne kerrat, kun suustani on tullut jokin järkevä kriittinen kommentti, ovat olleet, sanoisinko, voimauttavia. että jes, toi tyyppi ehkä tajus, että sen toiminta tuntuu pahalta. ehkä liian optimistista ajattelua, mutta olkoon. sellainen hetkellisestä objektista taas tavalliseksi subjektiksi -kokemus! :)

loppuun vielä youtubesta komedienne jenna marblesin vinkki. http://www.youtube.com/watch?v=8wRXa971Xw0&feature=relmfu
kannatan! nainen ei ole imarreltu eikä vihainen, vaan vääntelee naamaansa. mulla on kyllä vielä pitkä matka tähän, että saisi pokan pitämään. kaikenlainen muukin outo reagointi voisi toimia, saa häiritsijän hämilleen.

oho, tulipas tästä pitkä pläjäys, sori... aihetta on tosiaan tullut mietittyä. blogisi on varmasti hyvä kanava tälle(kin) keskustelulle!:)

Laiza kirjoitti...

Kerran Kokkolassa asuessani minua lähti maahanmuuttajamies seuraamaan. Ei suoraan ehdotellut tai ollut muuten törkeä, mutta oli se aika ahdistava tilanne ja hän oli jo kotirappuuni sisälle tulossa, mutta onneksi sain oven vedettyä kiinni.

Minusta pikemminkin sellainen ajatus on rasismia, että nämä luolamiesmäisesti käyttäytyvät urokset eivät voisi käytökselleen mitään. Kyllä heidän mielestäni pitää voida ja sitä on syytä vaatia. Ällottävän alentavaa käyttäytymistä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo on niin törkeää ja totta. Itse olen kokenut tuota lomamatkoilla ja työmatkoilla Alppien eteläpuolella. Brysselissä olen matkustanut paljon, mutta vain keskustassa ja EU-alueella, missä tuollaista ei tapahdu. Lomamatkoilla ilman miestä leikin muslimia eli kuljen kaupungilla huivi päässä ja sormus sormessa. Huutelijoille vastaan "married". En vain jaksa sitä tappelua eli surkeasti annan periksi.

Suomessa näytän keskisormea ja huudan perään. Täällä jaksan paremmin puolustaa omaa tilaa ja tekemisiäni.

Rita kirjoitti...

Ensin ajattelin, että eipä ole meikäläiselle ongelma tuollainen ahdistelu. Ei enää tällä iällä kuule vihellyksiä tai huuteluita perästä, huokaus. Noh´ vakavasti, kun nuorena naisena joutui moisen kohteeksi, niin kyllä koki sen raskaana ja loukkaavana. Etelä lomamatkoilla en tykännyt yksin käydä edes jätskiä ostamassa, kun sellaisia julkeita katseilla riisujia mulkoili, yäk.
Oman palveluammatin kautta joutui ikäviin tilanteisiin. Kehitin aika hyvän ja vaikuttavan taktiikan vaientaa asiattomasti käyttäytyvät miehet. Kohtelin miesporukan asiallisia ja fiksuja asiakkaita erityisen ystävällisesti ja lämpimästi, mutta noita suunsoittaja törkimyksiä viileän pidättyvän asiallisesti ;) Toimiva taktiikka aina ja sai pojat hämilleen tai muuttivat käytöstään!

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeä teksti. Harmi, ettei alkuperäistä videota löytynyt, mutta olit kuvaillut asian hyvin. Niin hyvin, että ällöttää ja kuvottaa. Tuttua myös täällä Suomessa.

Asun itse Helsingin keskustassa ja mainitsemasi rautatieasema on tosiaan toisinaan hyvin ikävä paikka. Kadulla kävellessäni tiedän jo etukäteen ketkä alkavat huudella, maiskutella, kissitellä, kun kyseisen näköisen porukan ohitan. Viimeksi näin kävi pari päivää sitten. Minua on myös puristeltu takapuolesta ratikkapysäkillä ja tuijoteltu aivan avoimesti. Jos olisin väkivaltainen, olisin varmaan jo lyönyt jotakuta.

Jotta emme leimautuisi rasistisiksi, HALUAISIN EHDOTTOMASTI MUISTUTTAA ETTÄ AIVAN YHTÄ ÄLLÖTTÄVÄÄ TÄMÄ KÄYTÖS ON NIIN SUOMALAISTEN KUIN MAAHANMUUTTAJIEN TOTEUTTAMANA. Jostain syystä tätä käytöstä vaan toteuttaa useimmiten maahanmuuttajat. Tiedä sitten syytä siihen.

EN VOI KÄSITTÄÄ miten jotkut ihmiset katsovat asiakseen, oikeudekseen (velvollisuudekseen?) huudella toisille ihmisille _yhtään_mitään_!

- Eve, se heppatallilainen

Anonyymi kirjoitti...

Asun Tukholmassa ja täällä ensimmäinen asuntoni oli mamu-alueella, jossa naiset kääriytyvät huiveihin ja kaapuihin. Miehet maleksivat isoina porukoina ja tuijottavat ilman mitään estoja jokaista "paljastavasti" eli normaaleissa vaatteissa kulkevaa naista. Huuteluita en saanut osakseni, mutta huomasin kyllä alkavani välttelemään tiettyjen asuinkortteleiden läpi kulkemista ja isoja miesporukoita. Siitä se lähtee. Pienet pojat on tietysti hyvä ottaa mukaan norkoilemaan ja opettaa heidät miesten tavoille alusta alkaen...

Täällä asuessa minua on alkanut aivan suunnattomasti raivostuttaa nimeltä mainitsemattomaan uskontoon kuuluvien (miesten) tekopyhyys. Vaimot ja tyttäret on verhottuja päästä varpaisiin, mutta omasta moraalista ei ole tietoakaan. Tämä aihe saa minut niin raivoihin, että parasta lopettaa nyt.

-Kaisla

Anonyymi kirjoitti...

Olen vasta 17 vuotias ja olen törmänyt tohon mun koulumatkoilla!... aina kun mä olen junassa, odottamassa junaa tai astun ulos junasta...se on todella ärsyttävää!

Tää ei oo rasistiseksi tarkoitettu kommentti mutta nää ehdottelijat on AINA mustia, englantia puhuvia afrikkalaistaustasia miehiä. Ne viheltää sun perään ja juoksee sun perään, kyselee sun nimiä, pyytää ulos, sanoo "hey" ja ehdottelee jopa seksiä... se on todella pelottavaa ja en uskalla enää kulkee missään ilman että puhun jonkun kanssa kännykällä, koska en halua niiden huomiota!

Ps. ihana blogi! :)

-Lellu