keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Kuinka valmistaa täydellinen kalkkuna?

Vielä ehtii, mikäli joulupöytään onkin ajatellut laittavansa kalkkunan kinkun sijaan. Oman kalkkunani valmistin kiitospäivän pitoja varten, eikä kyseessä tosiaan ole mikään 30 minuutin ateria. Jäätyneen kalkkunan voi käydä hankkimassa marketeista tai vaikka Lidlistä. Kalkkunan sulattaminen pitäisi aloittaa ainakin 3 päivää ennen h-hetkeä. Eli jos nyt aiot laittaa kalkkunan tarjolle lauantai-iltana, keskiviikkoyönä pitäisi linnun olla jo sulamassa.

Tarvitset seuraavia: itse kalkkuna, uunivuoka (omani on tämä alla näkyvä yksilö Ikeasta), kanalientä, yrttejä - erityisesti rosmariinia, sipulia, porkkanaa, selleriä ja mahdollisesti myös ruusukaaleja. Kalkkunan pintaan kannattaa juuri ennen uuniin laittoa hieroa hieman voita ja öljyä.
turkey


Paras vinkki kalkkunan valmistuksessa on mielestäni youtube. Tässäpä mielestäni hyviä vinkkivideoita, jotka kuljettavat askel askeleelta kalkkunan valmistuksen saloihin. Aloitetaan helpoimmasta: kuinka kalkkuna sulatetaan?

Kun kalkkuna on sulanut (yleensä noin vuorokaudessa jääkaapissa, prosessia voi nopeuttaa sulattamalla kalkkuna vähän kädenlämpöistä viileämmässä vedessä huoneenlämmössä) ota kalkkunan sisälmykset ulos, mikäli ne sisällä edelleen ovat. Tämä ei ole niin pelottavaa kuin miltä se kuulostaa. Kalkkunan sisäelimet (maksa jne.) sekä kaula ovat yleensä valmiiksi pienessä pussissa kalkkunan sisällä. Ne voi vaikka syöttää keittämisen jälkeen kissalle.

Sitten on aika tehdä "brine". En tiedä miten tämä suomentuu, kyseessä on lähinnä kalkkunaa mureuttava neste, ei kuitenkaan marinadi. Brinen tekeminen on helppoa. Tarvitset ensin paistinpannun, jossa kuullotat isoja sipulin, porkkanan ja sellerin paloja. Kaada ne sitten suureen määrään kanalientä (jotkut käyttävät myös esim. maitoa), lisää vielä suolaa ja pippuria sekä yrttejä. Anna nesteen jäähtyä. Tämän jälkeen kalkkuna laitetaan esim. ämpäriin tai muuhun isoon astiaan, johon se mahtuu kokonaan. Kaada sitten neste kalkkunan päälle, niin, että kalkkuna peittyy. Anna kalkkunan uiskennella brinessa ainakin vuorokausi - mikäli aikaa riitää se voi mureutua rauhassa kolmekin päivää - mitä pidempään, sen parempi. Säilytä ämpäriä jääkaapissa.

Brinen ohjevideo täällä.

Kun kalkkuna on nesteytynyt brinessa halutun ajan, se nostetaan sieltä ulos ja kuivataan. Neste on tehnyt tehtävänsä, sen voi heittää pois (porkkananpalat jne. sattumat tietysti bioroskikseen!). Taputtele kalkkuna mahdollisimman kuivaksi talouspaperilla. Tämän jälkeen on tehtävä päätöksiä: haluatko täyttää kalkkunan vai et? Itsehän tein perinteisen bread stuffingin uunivuokaan, jolloin kasvissyöjätkin pääsivät siitä nauttimaan. Samaa reseptiä voi käyttää myös kalkkunan täyttöön, jolloin täyte vain sullotaan kalkkunan sisälle. Kalkkuna kannattaa myös maustaa; sen pintaan voi hieroa esim. kanamaustetta ja suolaa tai yrttisuolaa. Tämän jälkeen hieron pintaan vielä voita.

Itse laitan tässä vaiheessa uunivuoan alaosaan kasviksia, jotka saavat paistua kalkkunan kanssa ja maustua kalkkunan paistoliemessä. Levitän uunivuoan alle pilkottuja porkkanoita, sipulia, selleriä, ruusukaaleja ja laitan pohjalle hieman (n. 1dl) kanalientä ja päälle hieman oliiviöljyä. Maustan vielä rosmariinilla, laakerinlehdillä ja merisuolalla.

Kalkkuna menee uuniin ensin n. 200 asteeseen, ja saa väriä noin puolessa tunnissa. Tämän jälkeen lasken uunin lämpötilaa sataan asteeseen, ja annan kalkkunan paistua - koosta riippuen - n. 4-5 tuntia. Tässä vielä paisto-ohjeet.


Kalkkunaa käytetään uunista ulkona paiston aikana useita kertoja. Sen päälle sivellään lisää voita, tai paistonestettä. Ohjeet tässä.

 Sen jälkeen kalkkunan voi ottaa uunista ja syödä sen! Youtubesta löytyy niinikään ohjeita kalkkunan leikkaamiseen, hakemalla how to carve a turkey. Nam. Ota alla kypsyneet kasvikset ja laita ne erilliseen tarjoiluastiaan. Tässä vaiheessa uunivuoan pohjalle on jäänyt kalkkunan paistonestettä, joka on maustunut myös vihanneksista ja yrteistä. Tämä paistoneste käytetään tietysti kastikkeen tekoon. Mielestäni simppelein ohje gravyyn on tämä.

Syö yhdessä perunamuusin (tai laatikoiden!), karpalohillon ja ystävien tai perheen kanssa. Omnomonom.

Pussss,
Tinde

3 kommenttia:

MANNA-ANNA kirjoitti...

Onpahan prosessi, fiu! Mutta resepti menee sisäelimistä huolimatta odottamaan ensi vuotta. Jenkkikaverit ylistäköön mua ens vuonna, kiitos sun! :---)

IHANAA JOULUNAIKAA!

Tinde kirjoitti...

Ei tosiaan mitään ihan nopeaa hommaa, mutta toisaalta ei onneksi kovin vaikeaakaan. Luulen, että nuo ohjeet videoineen on katsonut ja sisäistänyt noin vartissa. Kannattaa vain tutustua koko prosessiin ennen kuin aloittaa.

Ja pari päivää myöhemmin pöydässä onkin jo herkullinen kalkkuna :D

Tinde kirjoitti...

Ja siis SUPERIHANAA JOULUA myös Manna-Annalle! <3