sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Ruokaneuvo 1: Maailman paras vierasvara


Yllätysvierailut ovat ihania! On mukavaa kun kylään tulee yllättäen tai lyhyellä varoitusajalla ystäviä. Fiilistelen aina tällaista maalaismeininkiä, ettei kyläilyistä tarvitse sopia etukäteen, vaan ystävien ja perheen ovet ovat aina auki.

Tällainen huoleton vierailupolitiikka toki aiheuttaa kunnianhimoiselle emännälle päänvaivaa. Itse kuulun koulukuntaan, jonka mukaan pöydässä on oltava itse tehtyä ja mielellään myös tuoretta tarjottavaa. Vaasan valmispakastekorvapuustit ovat henkilökohtainen no-no. Itse olen ratkaissut pulman herkullisilla, itsetehdyillä jenkkityylisillä cookieseillä. Taikinaa on helppoa tehdä kerralla isompi satsi ja se säilyy pakasteessa helposti pari kuukautta. Kun ovikello yllättäen soi, on tuoreita ja itsetehtyjä pikkuleipiä pöydässä alle vartissa! Voilá!












Täydelliset cookiet:
- 225 g voita
- 2,5 dl fariinisokeria
- 2,5 dl sokeria
- 2 tl vanilja-aromia
- 2 munaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl ruokasoodaa
- 1,5 dl kaakaojauhetta (mikäli teet suklaakeksejä)
- suklaata, rusinoita, pähkinöitä, m&m's karkkeja tai ranskanpastilleja

1. Vaahdota sula voi, vanilja-aromi ja sokerit ja lisää munat yksitellen. (Myös vaniljasokeri käy, mikäli vanilja-aromia ei kaapista löydy)
2. sekoita valmiiksi ruokasooda vehnäjauhoihin ja lisää sitten taikinaan.
3. Laita mukaan myös kaakaojauhe, mikäli haluat suklaakeksejä. Sekoita taikinaan rouhittua suklaata tai karamelleja oman maun mukaan.
4. Asettele taikina levyille palleroiksi. Ne asettuvat uunissa cookien malliseksi.
5. Paista 175 -asteisessa uunissa n. 8 - 10 min.

Tiinan vinkit:
- Paistoaika on erittäin lyhyt! Parhaat cookiet otetaan uunista ihan hieman ennen kypsymistä. Näin ne jäävät hieman sitkeiksi. Rapea keksi ei ole kunnon cookie.
- Taikinan voi jakaa kahteen ennen täytteiden ja kaakaojauheen lisäämistä. Näin voit tehdä kahden makuisia cookieseja. Itse tein vaaleita triplasuklaacookieseja, joissa on rouhittu isoiksi paloiksi kolmea eri suklaata, sekä tummia minttu-suklaacookieseja, joissa makua tuovat ranskanpastillit.
- Osan taikinasta voi pakastaa pötkylän muotoisena kelmussa. Taikinaa voi sitten vieraiden sattuessa leikata veitsellä paloihin ja laittaa suoraan uuniin.

Taikinatangot pyöritetään kelmun sisään ja sitten pakkaseen. Tämä ei toki näytä vielä kovin herkulliselta...



Tarjoillaan klassikon tavoin maidon kanssa, tai sitten lisukkeiksi sopii jäätelö ja vaikka suklaakastike. nam!


Cookieseja /hlö
- Naiset 2-4 kpl
- Miehet 3-5 kpl
- Lapset 2-6 kpl
- 25 -vuotiaat pikkuveljet ja heidän kaverinsa 8-16 kpl (perustuu empiriaan)

Tinde

































6 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Miten osasitkin laittaa tämän tänne! Aion ottaa neuvon pikimmiten käyttöön! :) Kiitos ihana tiina!

Tinde kirjoitti...

Tuli jotenkin sellainen etiäinen, että näitä haluais varmaan koko suomi :D
pusss!

Hanna kirjoitti...

Ja Skotlanti, vaan 8min my arse - ei ainakaa meian uunilla riita. Naa on viel taikinaa

Hanna K kirjoitti...

oih! näistä tuli maailman parhaita! Kiitos Tiina ohjeesta, oli pakko heti kokeilla kun ohjeen huomasin :P Mun kekseistä tuli vaan "lievästi" isompia kun noi kuvassa olevat, mut saapa sit kerralla enemmän ;)

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää aivan ihanilta, pakko kokeilla ja pian!! :)

-Tanja

Anonyymi kirjoitti...

Nam!

Paras osa ohjeesta oli tuo cookieseja/henkilöä... :D

Etenkin pikkuveljen ja kavereidensa suhteen ;) täältä tulee ehdotonta vahvistusta empiiriseen tutkimukseen.

Hih! Tulin niin hyvälle tuulelle tuosta listasta, että taidanpa tekaista noita pakkaseen valmiiksi. Ja tietysti ihan heti paistettaviksi ja ääntä kohti hävitettäviksi :)