tiistai 12. helmikuuta 2013

Suuri äitiysvaatepostaus.

Nyt kun raskautta on takana yhdeksän kuukautta (!!), koen, että voin vihdoin antaa jopa jotain neuvoja siihen liittyen.Yksi ensimmäisistä käytännön haasteita, joka kohtaa tulevaa äitiä on erittäin konkreettinen - mitä laittaa päälle kun vartalo muuttuu ja kasvaa. Erityishaasteen toki tarjoaa se, jos odottaja on jo valmiiksi jotain muuta kuin standardikokoa (pluskokoisia äitiysvaatteita ei Suomesta nimittäin löydy lainkaan). Yritän kertoa vähän siitä, mitkä vaatteet ovat pelastaneet oman odotusaikani. Väitän, että äitiysvaatekaappiin ei tarvitse - eikä missään nimessä kannata! - upottaa paljoa rahaa. Muutamalla perushankinnalla pärjää koko odotusajan oikein mainiosti.

1.mama

Oma peruspilarini on jo alkuraskaudesta lähtien ollut perustrikoinen aluskerros, joka koostuu legginsseistä (syksystä lähtien äitiyslegginsseistä) ja perustopeista. Omani ovat Selectedin pitkiä toppeja - ne yltävät niin pitkälle, että pylly peittyy oikein mukavasti. Toinen vaihtoehto on esimerkikgi Gina Tricot'n pitkä toppi ja tuollainen tuubihame. Omasta kaapistani mustaa perustrikoota löytyi paljon jo valmiiksi. Olen käyttänyt samoja ja hankkinut muutamia uusia. Äitiystopinkin hankin, vaikka en juurikaan näe eroa pitkiin perustoppeihin. Legginssit sen sijaan ovat ehdottomat. Omani ovat h&m:stä ja täytyy sanoa, että trikoon laatu on järkyttävän huono. Olen itse asiassa mieltänyt legginssit vähän kuin sukkahousuiksi. Noin kymmenen pesun jälkeen ne voi heittää roskikseen. Henkkamaukan legginssit maksavat kympin kappale, joten heti kun ensimmäisiä reikiä rupeaa sisäsaumoihin ilmaantumaan, olen heittänyt ne pois. Näin talvikeleillä on vielä mainittava, että olen pärjännyt legginsseissä oikein mainiosti, koska alla käytän paksuja stay-up -tukisukkia. Pelkissä trikoissa minua voi ehkä tavata kotioloissa eli suosittelen - suorastaan vaadin - että tämä trikookerros on nimenomaan perusta, jonka päälle heität jotain mukavaa. Esimerkiksi..


2.mama


Hankin jo alkusyksystä Vilan Rob -neuleen (harmaa vasemmalla) sekä harmaana että mustana. Ne ovat palvelleet minua äärimmäisen uskollisesti. Aluksi kieputin kaulaan aina lisäksi ison huivin, joka alkuraskaudesta peitti masua. Nyt se olisi vain häiritsevää. Minulla oli jo valmiiksi kaksi Hunky Doryn neuletakkia, joita olen käyttänyt paljon. Syksyn ja talven olen pärjännyt nimenomaan lämpimien neuleiden avulla. Ihana hankinta oli myös Repeat Cashmeren kietaisuneule, joka jää aivan varmasti käyttöön äitiysajan jälkeenkin.

3.mama


Itselläni ei kunnon kietaisumekkoa edes ole, mutta suosittelen sellaisen hankkimista siitä huolimatta. Tuo punainen on aivan ihana! Olen käyttänyt tämän sijasta Guess by Marcianon mustaa trikoomekkoa, joka on leikkaukseltaan aika paljon tuon punaisen henkinen. A-linjaiseen trikoomekkoon on mahtunut maha ihan loistavasti. Mekko on ollut minulla jo 2009 -vuodesta ja palvelee edelleen uskollisesti. Väitän, että illanistujaiset ja muut raskausajan riennot sujuvat siistillä trikoomekolla aivan mainiosti. Voisin jopa kuvitella, että tähän voisi vähän satsata, mikäli löydät mallin, joka laskeutuu kauniisti sittenkin kun maha on pienentynyt.

4.mama

Yksi akuutti hankinta voivat olla uudet, isommat alusvaatteet. Rinnat rupeavat kasvamaan jo aika alkuraskaudesta ja vanhat liivit eivät istu enää kunnolla ja ovat lisäksi todella epämukavat. Äitiysliivit ostin jo joskus lokakuussa - ne toimivat myöhemmin imetysliiveinä ja koko oli vähän aiempaa suurempi. Kaarituelliset liivit olivat Elomi -merkkiä. Imetysliiveiksi suosittelen muutoin HotMilk -merkin ihania ja kauniita liivejä. Tv-shopin pehmoliiveistä kirjoitinkin jo. Muutoinkin omaa mukavuutta arvostavalle suosittelen pehmeitä liivejä, joita voi käyttää yölläkin. Etenkin näin loppua kohden on mukava olla vähän tuettuna öisinkin. Äitiyspikkuhousuja en ole erikseen hankkinut. Ostin nipun vähän isompaa kokoa olevia pikkuhousuja, jotka jäävät vatsan alle. Lisäksi minulla on Sloggin valtavia alushousuja, joita äiti osti minulle endometrioosileikkauksen jälkeiseen toipumiseen. Tarkoitus on ehkä käytellä niitä vielä välittömästi synnytyksen jälkeen ja sitten heittää menemään. Imetysliiveistä lupaan kirjoitella sitten kun niistä on kokemusta.


5.mama

Miten odottavat äidit pärjäsivät ennen Crockseja ja Uggeja? Minulla ei onneksi ole ollut valtavasti turvotusta (ehkä kiitokset talviajalle), mutta jo aika alkuraskaudesta jalat turposivat istumatöiden takia. Tähän vaivaan suosittelen lämpimästi tukisukkia. Omani ovat stay-up -malliset, jotka tilasin MediRexistä mittojen mukaan. Olen käyttänyt niitä lähes päivittäin. Näin syksyllä ja talvella ne ovat olleet ihan ehdottomat legginssien alla myös lämpökerrastona. Luulen jopa, että tilaan keväällä toiset samanlaiset, joita voi käytellä sitten lentosukkinakin. Kallis, mutta todella hyvä ostos. Työkengiksi hankin crocksin ballerinat, joita ei näillä keleillä toki ole muuten voinut käyttää. On tässä vaiheessa kerrottava, että peruscrocksit ovat mielestäni aivan kuvottavan rumat. Ja vähemmän rumat, mutta silti rumat, ovat myös kaikenlaiset erikoiscrocksit. Silti: ne ovat jalassa todella mukavat ja jos joskus elämässään nainen on ansainnut hieman mukavuutta se on juuri raskauden aikana. Annan anteeksi kaikille kesä-äideille, jotka painavat helteillä julkisilla paikoilla Crocksit jalassa. Muille se ei sen sijaan ole suotavaa (pihatyöt poislukien). Loppuraskaudesta maha on tehnyt nilkkasukkienkin jalkaan saamisesta aika haastavaa. Uggit ovat olleet uskolliset ystäväni syksystä asti. Ne ovat jalassa lämpimät ja mukavat ja ennen kaikkea ne on helppo saada jalkaan. En voi suositella tarpeeksi. (Tässä vaiheessa haluan vielä kommentoida, että raskaana ollessa pitäisi käyttää tukevia kenkiä, jotta jalkapöytä ei pääsisi leviämään. Voin kommentoida asiaa sitten kun uskallan taas yrittää vetää korkkareita jalkaan. Palataan siis asiaan!).


6.mama


Äitiystakin hankkimisesta avauduinkin jo aiemmin. Valitettava tosiasia on, että talviäiti tarvitsee jonkin erikoistakin, johon maha mahtuu. On toki vaihtoehto myös etsiä hyvin A-linjaista perustakkia, jossa olisi mahatilaa. Itsehän modifioin kiilat ompelijalla, joten sekin lienee ihan hyvä ja myös kohtuuhintainen vaihtoehto. Nettikaupat ovat niinikään hyvä resurssi. Äitiysfarkut hankin alkusyksystä, mutta olen käyttänyt niitä aika vähän. Tuntuu, että ne eivät takapuolesta istu kovin hyvin ja alavatsaan sijoitettu nappi on painanut ikävästi. Ilmankin olisi pärjännyt, vaikka tiedänkin monien rakastavan äitiysfarkkujaan. Kotikäytössä ovat olleet trikoohousut, joissa on tuollainen käännettävä vyötärönauha. Ne ovat ihanat ja mukavat ja tukevat mahaa juuri sopivasti. Sellaiset on pakattu mukaan myös sairaalalaukkuun ja luulen, että synnytyksen jälkeenkin ovat kovassa käytössä. Joogahousuista tuota mallia löytyy hyvin. Minulla on myös parit Calvin Klein -pyjamanhousut, joissa tuo vyötärökaistale on käännettävää mallia. Myös neulehousut ovat hyvä hankinta.

Ja sitten ne asusteet. Etenkin alkuraskaudesta käytin paljon huiveja, joilla saa perusasuihin vaihtelua. Kun olo on möhkälemäinen olen huomannut, että myös kampaamokäynti auttaa!

Iloista odotusta kaikille, joille asia on ajankohtainen.
Puss!

9 kommenttia:

Johanna kirjoitti...

Löysin blogisi taannoin ja lisäilin sen omiin suosikkeihin. Itselläni la 19 päivä. Itse kanssa tuskailin paljon kaikkien raskausvaatteiden kanssa koska olen isokokoinen odottaja. Mutta yllätyksekseni minulle mahtui H&m.n XL koon äitiyshousut jotka siskoni minulle lahjoitti. Niitä käytinkin kun maha alkoi vähän kasvamaan. (Mahaa oli kyllä jo ennestäänkin ihan kiitettävästi :D )Mutta kun maha alkoi kunnolla puskemaan ulos, siirryin suosiolla legginseihin. Minulla on ollut käytössä Lindexin isojen malliston liggarit ja niillä olen pärjännyt tässä vallan mainiosti. Nyt tosin kun ollaan jo niin lähellä poksahtamista, tuntuu että kaikki vaatteet ahdistaa :D

itsekkin harmittelin todella paljon iso kokoisten odottajien suppeaa vaatevalikoimaa. Mutta minkäs teet. Toinen asia mitä itse on stressannut on sopivan kokoisten imetyspaitojen löytyminen. Tilasinkin sitten H&m.ltä testauskeen imetystopit kokoa xxl ja ne oli nyt mahankin kanssa miellyttävät päällä. Lisäksi olen yhdet kaarituelliset liivit ostanut ja minultakin löytyy nuo esittelemäsi tv-shop rintsikat.

Semmosta höpinää :D Mutta kiva kirjoitus oli ja varmasti monelle hyödyllinen. Tsemppiä loppuodotukseen ja ihania hetkiä tulevan vauvan kanssa :)

Tinde kirjoitti...

Kiitos kommentista Johanna!

H&M:n äitiysosasto on ollut kyllä pelastus - juuri tuolla housupuolella. Jalkaan menevät kyllä tavallistenkin merkkien legginssit, mutta keskelle vauvamahaa jää sitten inhottavasti vyötärönauhasta jälki. Mielestäni vauvamahaa pitää kantaa ylpeänä ja sen pitää näyttää eheältä kokonaisuudelta! :D

Alkuraskaudesta (tai ehkä n. viikolle 25 asti) käytin myös Lindexin generous -malliston housuja, joissa oli sivuilla leveät kuminauhapaneelit. Luulen, että myös Zizzi -merkin joustavia housuja voisi käyttää mainiosti äitiyshousuina. Kuitenkin huomasin, että tuollaiset "oikeat" housut eivät oikeastaan ole mikään välttämätön osa äitiysgarderoobbia.

Ja luojan kiitos netistä! Täällä Kokkolassa ainakaan ei äitiysvaatteita myydä kuin h&m:ssä. Ja ymmärtääkseni tilanne ei ole paljon sen kummempi isommissakaan kaupungeissa.

Anonyymi kirjoitti...

Tiina on varmaan menny synnyttää ku ei täällä näy eikä kuulu....:) ihanaa. Hänkin saa kokea sen ihanuuden!

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkea hyvaa, suloinen Tinde.
You are such a plucky, brave girl, wishing you the bery best.
Aussi-mummo

Hanna kirjoitti...

Kaksi asiaa!

1. En hyvaksy noita UGGeja

2. Kirjoita jo lisaa tanne!

Suvi kirjoitti...

Täällä huutelee eräs plussakokoinen, joka kovaa kyytiä tarvitsee äitiysvaatteita. Onko vinkkejä merkeistä/kaupoista joihin kannattaa suunnata? Ainoa plussakokoisia äitiysvaatteita tarjoava, jonka olen löytänyt, on simplybe - sielläkin aika pieni valikoima. Siihen ja ketjuliikkeiden isoimpiin kokoihin on kai tyydyttävä, vai onko jotain vinkkejä :)

Suvi kirjoitti...

Hei, täällä kovasti alkaa olemaan tarvetta äitiysvaatteille. Tästä oppaasta oli hurjasti apua, mutta jäin miettimään, että mistä ostit äitiyshousut. Mä en tunnu löytävän oikein mistään plussakokoisia äitiysvaatteita :(

Tinde kirjoitti...

Hei Suvi!

Nyt on löytänyt mistään enää nettikauppaa, josta löysin plussakokoiset farkut. Mutta kuten sanottu, ne jäivät tooosi vähälle käytölle. Minulle ovat mahtuneet h&m:n trikoomateriaalista tehdyt housut. Niitä on onneksi muitakin kuin legginssejä, joten ainakin yksiä mustia paksumpia trikoohousuja sekä aika hauskoja shortseja olen käyttänyt, jotka ovat siis henkkamaukasta peräisin. Ja legginsseillä ja tunikoilla pärjää onneksi tosi pitkälle. Jotenkin kaikki vähääkään kirraavat ja kiristävät vaatteet ahdistavat hurjasti, joten tuo pehmoinen trikoolinja on kyllä ollut omalla kohdalla menestyksekäs :D Ja jotenkin olen kokenut, että on järkeä ehkä ostaa niitä "normi" plussakoon vaatteita, joissa on tilaa mahalle - niitä voi sitten käyttää mahdollisesti raskauden jälkeenkin, kun vatsan kohdalla ei ole sellaista "pussia".
Mutta ei ole tosiaan helpoimmasta päästä tuo plusmammavaatteiden löytäminen! Neuvoni on, että hankit muutaman hyvän perusvaatteen ja yrität sitten piristää lookkia asusteilla. Itselle suurin savotta oli äitiystakin löytäminen, mutta onneksi sekin lopulta onnistui. Nyt yrittäisin varmaan etsiä kirpparilta jotain oversized -kamelinkarvatakkia, jotka sattumoisin ovat nyt muodissakin :D Tsemppiä vaatteiden metsästykseen sekä raskauteen! Onneksi kyseessä on kuitenkin aika lyhyt aika elämässä - vaikka ei tyylistä pitäisi siltä liikaa tinkiä!

Suvi kirjoitti...

Kiitos :)

Tähän mennessä olen pärjännyt KappAhlin plussamalliston jeggingseillä (loistolöytö!) sekä perusleggareilla. Viime viikkoina vaan kaikki kireys on ahdistanut, joten vaihtoehtoja on tutkittava :)

Ps. en tajua miten onnistuin kommentoimaan kahteen kertaan :D